Managementul miopiei

Miopia comună, presupune un ochi care a crescut mai mult decât trebuie și nu poate focaliza corect lumina. Ca urmare, persoanele care suferă de miopie au dificultăți în a vedea obiectele îndepărtate. Pentru unii, acest lucru este un simplu inconvenient. Totuși, miopia netratată poate conduce la afecțiuni oculare severe și complicații vizuale mai târziu în viață.


Să aflăm mai multe despre miopie, ce favorizează miopia, și pașii pe care îi putem face pentru a o preveni sau încetini progresul ei…

Ce favorizează miopia?

Există multe cercetări privind cauzele creșterii incidenței miopiei, dar încă mai sunt întrebări care nu au un răspuns. Până acum, studiile au relevat următoarele cauze care favorizează apariția miopiei la copii:

Cititul în exces

Cititul în exces, intens, pe perioade îndelungate, are efect negativ.

Excesul de lucru de aproape

Efortul la aproape produce miopie .

Factorii genetici

Copii cu istoric de miopie în familie au risc crescut pentru miopie.

De ce contează?

Dacă copilul arecmiopie, există un risc crescut de a dezvolta mai multe afecțiuni oculare în timp. Cu cât gradul de miopie este mai mare, cu atât riscul este mai mare. Totuși, dacă putem reduce gradul final de miopie, riscul va fi mai mic.

  • Cataractă
  • Dezlipire de retină
  • Glaucom
  • Maculopatie miopică

 Cum pot preveni miopia în cazul copilului meu?

Ajutați copilul să petreacă timp în aer liber. Studiile arată că petrecerea între 40 și 80 de minute pe zi afară poate reduce riscurile apariției miopiei.

Dar ce se întâmplă dacă copilul meu este deja miop?

Cercetările au arătat că mai multe tipuri de intervenții pot ajuta la reducerea progresiei miopiei. În România, acestea includ lentilele de contact moi pentru managementul miopiei, cum ar fi MiSight de la CooperVision, și ochelarii speciali.

De asemenea, sunt disponibile și lentile Ortho-k precum DreamLite, Paragon CRT sau Overnight. Lentilele Ortho-K sunt purtate peste noapte (în timpul somnului) și îndepărtate dimineața. Acțiunea blândă de modelare a lentilelor asupra corneei asigură vedere clară pe tot parcursul zilei, fără lentile de contact convenționale sau ochelari de vedere. Lentilele Ortho-k precum DreamLite, Paragon CRT sau Overnight au demonstrat în multe studii pe parcursul mai multor ani că pot încetini progresia miopiei.

1 – McCullough et al. Six Year Refractive Change among White Children and Young Adults: Evidence for Significant Increase in Myopia among White UK Children. PLos One. 2016 Jan 19;11(1):e014332

2 – Holden et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016 Mys;123(5):1036-42

Beneficiile Ortho-K pentru copii

Datorită designului special al lentilelor DreamLite, Paragon CRT sau Overnight și modului în care sunt purtate (în timpul somnului), oferă beneficii atât copiilor, cât și părinților dincolo de managementul miopiei.

Aceste beneficii includ:

Stil de viață activ

Lentilele Ortho-K sunt purtate în timpul somnului acasă, astfel încât copiii sunt liberi să se bucure de un stil de viață activ și sănătos, fără grija și inconveniența purtării ochelarilor sau lentilelor zilnice.


Lipsa grijilor

Lentilele Ortho-K sunt purtate acasă în timpul somnului, astfel încât utilizarea lentilelor poate fi susținută și monitorizată de părinți - și înseamnă și sfârșitul ochelarilor și lentilelor pierdute!


Costuri reduse

Lentilele Ortho-K pot încetini înrăutățirea miopiei, astfel că nu este nevoie să actualizați constant ochelarii cu rețete noi și scumpe pentru lentile.